Arkean robottileikkurit pitävät hyvää huolta nurmikoista

Vielä on kesää jäljellä ja ruohikko kasvaa. Otimme Arkeassa tänä kesänä käyttöön ulkoaluetöiden avuksi robottiruohonleikkurit. Ne alkavat olla tuttuja ilmestyksiä kotipihoilla, mutta ammattikäytössä näitä on harvemmin näkynyt.

Robottileikkurit ovat kesän mittaan hoitaneet raskaita yksitoikkoisia töitä pitäen kunnossa suuria nurmialueita. Isoa äänettömästi liikkuvaa kivenmurikkaa muistuttava leikkuri hoitaa hommiansa säällä kuin säällä ympäri vuorokauden. Virran loppuessa robotti menee telakkaan lataamaan itseään. Se kaipaa kuitenkin työkaverin, joka huoltaa tarvittaessa ja hoitaa viimeistelyä vaativat tehtävät.

Nurmikko pysyy jatkuvasti oikeassa mitassa

Robotin hoitama alue rajataan kaapelilla. Puut ja kivet ruohonleikkuri väistää törmättyään niihin kevyesti. Robottileikkuri ei leikkaa nurmea samalla logiikalla, mihin me ihmiset olemme tottuneet: säntillisesti reunasta reunaan. Robotti liikkuu rajatulla alueellaan epäloogisemmin ristiin rastiin.

– Leikkuri on kuitenkin koko ajan hommissa, joten jokainen kohta tulee ajettua ja nurmi pysyy siten koko alueella samanmittaisena. Leikkuri jättää jälkeensä vain ihan pientä silppua, mikä on hyväksi nurmikolle, kertoo Arkean kiinteistönhoidon asiantuntija Niko Suvisto.