Tällä viikolla vietetään kansallista Hävikkiviikkoa

Jokavuotinen Hävikkiviikko, jota tänä vuonna vietetään 10.–16.9.2018, haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Arkean ruokapalveluissa ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimpiä tapoja pienentää toiminnan ympäristövaikutuksia.

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka kuitenkin syystä tai toisesta päätyy roskiin. Suomalaisessa ruokaketjussa tuotetusta ruoasta kaikkiaan 10–15 % eli noin 450 miljoonaa kiloa menee vuosittain hukkaan. Kaikista eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, arviolta 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa. Keskimäärin jokainen suomalainen heittää siis vuosittain syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 24 kg.

Hävikkiruoalla voitaisiin ruokkia kaksi miljardia ihmistä

Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiselle ovat ruoan pilaantuminen, liiallinen valmistaminen, lautastähteet sekä haluttomuus syödä samaa ruokaa uudelleen. Globaalisti tuotetusta ruoasta jää käyttämättä esimerkiksi:

- 30% viljasta
- 35% kalasta ja merenelävistä
- 45% hedelmistä ja vihanneksista
- 20% lihasta

Keskimäärin noin kolmasosa koko maailmassa tuotetusta ruoasta heitetään vuosittain pois. Arvioiden mukaan tällä voitaisiin ruokkia noin kaksi miljardia ihmistä. Ruokahävikin vähentäminen ei kosketa pelkästään ruokaketjun toimintaa, vaan kaikkia ruoan kanssa tekemisissä olevia tahoja. Arvostamalla ruokaa arvostat raaka-aineen lisäksi samalla myös koko ruokaketjun toimijoiden työtä, valmistettiinpa ateria sitten kotona tai ammattilaisten toimesta.

Arkeassa perinteet ylijäämäruoan lahjoittamiseksi hyväntekeväisyyteen

Me Arkeassa valmistamme päivässä yli 50 000 ateriaa noin 700 ammattilaisen voimin muun muassa kouluissa, päiväkodeissa, hoivalaitoksissa sekä sairaaloissa ja henkilöstöravintoloissa.Kun kohteet ovat keskenään erilaisia niin valmistetuilta ateriatyypeiltään kuin ruokailijoiltaan, tulee hävikin vähentämisen toimenpiteetkin suunnitella kullekin ravintolatyypille sopivaksi.

Ravitsemuspalveluissa hävikkiä syntyy väistämättä, jolloin mahdollisuuksien mukaan ruokaa voidaan lahjoittaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Arkea onkin tehnyt useamman vuoden yhteistyötä Turun katulähetyksen kanssa, joka on noutanut ylijäänyttä ruokaa Arkean keittiöistä ruoka-apua varten. Lisäksi Arkea tekee yhteistyötä Hope ry:n kanssa, jonka kautta ylivalmistettua ruokaa saadaan jaettua vähävaraisille lapsiperheille Turussa.

Ruoka on liian hyvää hukattavaksi.

(Lähteet: www.havikkiviikko.fi; www.saasyoda.fi)