Puettavat robotit kokeilussa kiinteistönhoitajan työssä Arkeassa

Arkeassa on syksyllä starttaamassa työhyvinvointiin tähtäävä pilottihanke, jollaista ei aikaisemmin Suomessa ole toteutettu. Kehittämishankkeessa tullaan tutkimaan puettavien työtä keventävien robottien käyttöä kiinteistönhoidon ja kunnossapidon tehtävissä. Keva myönsi kehittämisrahoitusta Arkean hankkeelle. Tänä vuonna kehittämisrahaa kohdistettiin erityisesti sellaisille hankkeille, joissa pyritään vahvistamaan henkilöstön työkykyä.
 
– Kuluvan vuoden maaliskuussa istuimme asiantuntija Niko Suviston kanssa Tampereella European Robotics Forumilla yhdessä tapahtuman monista mielenkiintoisista esittelyluennoista ja seurasimme mielenkiinnolla kertomuksia erilaisista puettavista roboteista. Siitähän se ajatus sitten lähti!, kertoo kiinteistönhoidon- ja kunnossapidon palvelujohtaja Sanna Lehtinen.
 
Lukuisia sähköposteja, selvitystöitä, hankesuunnittelua ja innovointia myöhemmin ollaan siinä pisteessä, että kokeilua päästään viemään käytäntöön. Tavoitteena on aloittaa Kevan osittain rahoittama pilottihanke lokakuun alussa. Päälle puettavat, työtä keventävät robotit (Exoskeleton) hyödyntävät oman vartalon työssä muodostamaa energiaa keventäen liikkumista. Kiinteistönhoito ja kunnossapito ovat ruumiillista, selän aluetta kuormittavaa työtä. Työn tukemisen keinovalikoimaa lisäämällä pyritään vaikuttamaan työssä jaksamiseen ja täyden työuran takaamiseen.  
 
–Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi haluamme tutkia tarkkaan kaikkea uutta teknologiaa ja miettiä, miten sen tarjoamia hyötyjä pystytään soveltamaan käytäntöön yrityksessämme. Nyt olemme taas uuden äärellä., iloitsee Lehtinen.