Turun Teknologiakiinteistöt Oy

Aiheuttavatko kiinteistöjen tarkastukset päänvaivaa? Drone voi olla ratkaisu!

Published on 06.05.2020 - 07:24

Kun pitää selvittää, missä kunnossa rakennusten katot ovat talven lumikuormien jälkeen ja ovatko savupiiput selvinneet pakkasista vaurioitta, apuun pörrää Arkean ilmakuvaukseen suunniteltu drone. Se on miehittämätön kauko-ohjattava helikopteri, jonka avulla voidaan tehdä ilmakuvauksia nopeasti ja turvallisesti.   

Kattojen ja piippujen lisäksi ilma-aluksella voidaan tarkastaa myös esimerkiksi rakennusten julkisivuja sekä sellaisia rakennusosia, jotka elävät talven aikana. Myös lämpövuotojen tutkiminen käy lämpökameran avulla helposti. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun ei tarvitse tilata nostoautoa pelkän tarkastuksen vuoksi.

- Dronen avulla kuvat saadaan korkeistakin paikoista kätevästi ja työturvallisuuden kannalta ajateltuna turvallisesti maasta käsin ja se mahtuu paikkoihin, joihin muuten olisi vaikea mennä. Koska kuvaaminen on nopeaa ja helppoa, se on myös kustannustehokkaampaa kuin perinteiset menetelmät. Kohteita voidaan seurata säännöllisesti, mikä helpottaa erilaisten huoltotarpeiden ennakointia, kertoo Arkean kiinteistönhoito- ja kunnossapitopalveluiden  palvelujohtaja Sanna Lehtinen ilmakuvaamisen eduista.

Drone lähettää reaaliaikaista kuvaa kauko-ohjaimen ruudulle, jolloin kameran liikkeitä voidaan ohjata tarpeen mukaan.

- Me kuvaamme ja videoimme kiinteistön sekä toimitamme materiaalin asiakkaan haluamalla tavalla. Toimitettava materiaali voi olla kuvia, videoita tai raportti. Tarkastamme materiaalin ja merkitsemme niihin, jos jotain poikkeavaa löytyy, Lehtinen kertoo.

Arkean Drone tarkistaa BioCityn lasijulkisivut kuukausittain

Rakennusten lasijulkisivujen tarkastaminen onnistuu kopterilla vaivattomammin kuin nostolavalta käsin. Arkea on tehnyt Turun Teknologiakiinteistöihin kuuluvassa BioCityssä säännöllisiä lasijulkisivun tarkastuksia dronen avulla nyt hieman reilun vuoden.

Kopterin käyttö kohteessa on tuonut helpotusta julkisivujen kunnon tarkkailuun, sillä BioCity sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen katujen varrella, mikä tekee ympäristöstä haastavan.

- Aikaisemmin julkisivuja tarkkailtiin maasta käsin, mikä oli hankalaa. Nostoauton tuominen vaati usein kadun katkaisua. Toinen vaihtoehto oli tehdä tarkastuksia haastaviin työaikoihin iltaisin ja viikonloppuisin. Drone onkin ollut tänne erittäin joustava ratkaisu. Lisäksi saatava raportti on laadukas, sillä kuvat saadaan zoomattua hyvinkin läheltä, kertoo Turun Teknologiakiinteistöjen ylläpitopäällikkö Jani Jeromaa.

Arkea toimittaa Turun Teknologiakiinteistöille kuukausittain kuvat ja raportin. Tarkastuksista saadaan dokumentit talteen ja vanhoihin kuviin voi tarpeen vaatiessa palata myöhemminkin.

- Tämä on toiminut hyvin ja olemme olleet tyytyväisiä. On vaivatonta, kun ollaan sovittu, että kuvaus tehdään kerran kuukaudessa ja se hoituu meidän näkökulmasta täysin automaattisesti. Raportit ovat myös toimivia, niistä käy ilmi tarkastusten historia. Ja jos jotain löytyy, pääsemme heti tekemään mahdollisia huoltotoimia, Jeromaa kertoo.

Aiheeseen liittyen: