Käsityöläismuseo

Arkea siivoaa käsityöläismuseon 200 vuotta vanhat rakennukset

Published on 05.05.2020 - 21:32

Luostarinmäen käsityöläismuseo on Turun suurpalossa 1827 säästynyt puutaloalue, jonka alkuperäisillä paikoilla olevat talot kertovat asumisesta ja elämisestä Turun kaupungin laidalla kaksisataa vuotta sitten. Arkea vastaa käsityöläismuseon museotalojen, yleisötilojen ja henkilökunnan sosiaalitilojen siivoamisesta.  

- Keväällä siivoojalla on suurempana urakkana museotalojen ikkunoiden pesu. Museossa on neljätoista pihapiiriä, joten ikkunoita riittää. Joka syksy taas puunataan talojen vanhat lautalattiat mäntysuovalla. Aika ajoin tilataan sitten erikseen myös muita isompia siivouksia, viimeksi sosiaalitiloissa vahattiin lattiat. Museoesineitä huoltavat sitten tietysti museoammattilaiset, kertoo Jenni Henttula Luostarinmäen käsityöläismuseon asiakaspalvelun toimipaikkavastaava.

Vanhoja rakennuksia siivotessa tulee tuntea monenmoista kommervenkkiä

- Arkean vahvuutena on erityisesti pitkä kokemus toimialalta. Yhteistyö Arkean kanssa on sujunut mukavasti. Meille on erittäin tärkeää, että meillä on vakisiivooja, joka tuntee museoalueen hyvin. Vanhoissa taloissa on monta kommervenkkiä, jotka täytyy tietää, jotta työskentely museossa sujuu hyvin. Esimerkiksi juuri vanhojen ikkunoiden käsittely on tarkkaa puuhaa. Usein siivoojalle voi tulla myös pikaisia ja yllättäviä tehtäviä erityisesti vilkkaina sesonkiaikoina, kun museossa käy paljon väkeä. Siivooja on tärkeä osa työyhteisöämme. Siisteys vaikuttaa työssä viihtymiseen ja työturvallisuuteen sekä tietysti asiakkaan museokokemukseen, Henttula sanoo.