Robottileikkuri

Ihmisen ja robotin yhteistyö on antoisaa

Published on 12.03.2021 - 13:01

Arkea otti viime kesänä käyttöön kaksi robottileikkuria ja nimesi ne Mo’boteiksi (Mowerbot). Toinen niistä vietti kesänsä työskennellen Turun vesilaitoksella ja toinen huolehti Turun kaupunginsairaalan laajasta nurmialueesta. Tulevana kesänä robottileikkureita tulee olemaan käytössä neljä ja hoidettavat ruohoalueet laajenevat. Arkean asiantuntija Tero Jurmu tarkkailee ja vastaa Mo’botien toiminnasta.

- Mo’bot on ollut oikein oivallinen työpari kiinteistönhoitajalle. Se tekee töitä tarvittaessa vaikka 24/7, mutta haluttaessa se voidaan laittaa esimerkiksi yöksi lepäämään. Akun vähetessä se hakeutuu itse laturiinsa ja toimii sille osoitetulla alueella omaan tahtiinsa ilman että ruohikko pääsee kasvamaan korkeaksi. Mo’bot tekee töitä säällä kuin säällä, leikkaa pienen määrän kerrallaan ja on niin kevyt, ettei jätä painaumajälkiä ajettuun nurmikkoon, Jurmu kertoo.

Mo’bot vapauttaa aikaa rutiineilta

Ihmisille robottileikkuri ei aiheuta haittaa vaan nurmikentillä voi liikkua vapaasti sen työskennellessä. Leikkuri pysähtyy jos ihminen osuu sen reitille. Mo’bot tekee täydellistä leikkuutulosta jyrkissäkin rinteissä selviytyen jopa 24 asteen kaltevuudesta. Kevyen rakenteen ja hyvän pidon ansiosta se on erilaisissa maastoissa kuin kotonaan.

- Tietyntyyppiset istutukset ja juurakot tulee rajata pois sen reitiltä, mutta muita esteitä ei ole, Jurmu sanoo.

Mo’botia Jurmu hallitsee älypuhelimen sovelluksella, joka hälyttää esimerkiksi vikatilanteissa tai jos joku yrittää nostaa tai siirtää sitä. Myös ajastukset, pysäytykset ja käynnistykset onnistuvat kätevästi sovelluksen kautta etänä.

- Vastuuhenkilönä suunnittelen leikkuualueet ja konekoot. Päivittäisessä työssä reagoin oikeastaan vain mahdollisiin hälytyksiin. Tänä kesänä esimerkiksi Mo’bot on kertonut olevansa ”ansassa”, Jurmu kertoo.

- Mo’bot hoitaa nurmialueilla ylläpitotyötä. Sen työparina työskentelevälle kiinteistönhoitajalle jäävät viimeistelytyöt muun muassa nurmen reuna-alueilla ja puunrunkojen ympärillä. Robotin kanssa työskentely on antoisaa. Se poistaa kiinteistöhoidosta rutiinityötä, jolloin jää paremmin aikaa keskittyä muihin tehtäviin, Jurmu tiivistää.

Aiheeseen liittyen: