Sirpa Suomi

Aktiivipyöräilijälle kertyy enemmän kilometrejä pyörällä kuin autolla

Published on 09.11.2020 - 15:51

Arkea on vuodesta 2016 asti osallistunut omalla joukkueellaan Kilometrikisaan, jossa osallistujat kirjaavat leikkimielisessä kilpailussa pyöräilykilometrejään tai -minuuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueen saldoa. Jo muutaman vuoden Arkean pyöräilykuningatar on ollut Paimion Hanhijoen koulun keittiössä työskentelevä Sirpa Suomi. Tänäkin vuonna Sirpa polki huimat 4960 km, mikä oli lähes neljäsosa arkealaisten yhteensä kisassa polkemasta matkasta.

Kilometrikisa ajoittuu touko-syyskuulle, mutta Sirpan koko vuoden tavoite on polkea 10 000 kilometriä. Lokakuussa siitä oli poljettu jo yli 9 000 kilometriä, joten hyvin todennäköisesti tavoite täyttyy helposti. Miten tällaisiin lukemiin oikein sitten päästään?

- Olen aamuvirkku ihminen ja vaikka työmatkani on neljä kilometriä, saatan pyöräillä töihin 20 kilometrin lenkin.  Minusta tuntuu, että mitä enemmän aamulla poljen, sitä enemmän jalat polkevat minuun iloa ja energiaa. Myönnän olevani riippuvainen pyöräilystä, mutta en pidä sitä pahana riippuvuutena., Sirpa nauraa.

Auton kanssa Sirpalla kertyy vuosittain puolet vähemmän kilometrejä kuin pyörällä n. 4000-5000 kilometriä. Jotta pyöräily on mukavaa, pitää kalustonkin olla kunnossa. Sirpalla on kulkemiseen käytössään kolme pyörää, joista yksi on nastarenkailla varustettu pyörä talviajoon ja yksi on varapyörä. Kaikissa on seitsemän vaihdetta, jalkajarrut, valo sekä matkamittari, jonka Sirpa nollaa päivän päätteeksi.

Mikä on paras keli pyöräillä?

- Oikeastaan, mikä tahansa on hyvä paitsi kova tuuli ja liukkaus. Kevyt tihkusadekaan ei haittaa.

Sirpan innostus pyöräilyyn juontaa juurensa lapsuudesta, jolloin ensin nuorempana vähän lyhyempi koulumatka ja rippikouluiässä 15 kilometrin rippikoulumatka taitettiin pyörällä. Miten sitten ihmiset saisi innostumaan pyöräilystä?

- Tämä on vaikea juttu, sillä itselleni pyöräily on itsestäänselvyys. Èhkä pyöräilylle kannattaisi antaa mahdollisuus ja kokeilla rohkeasti, Sirpa päättää.