Omenapuu, jossa omenia

Hävikkiviikolla pienennetään lautashävikkiä ja pelataan ilmastopeliä

Published on 01.09.2020 - 11:59

Kansallista Hävikkiviikkoa vietetään 7.-13.9. Hävikkiviikko muistuttaa, että ruoka on liian hyvää hukattavaksi. Hävikkiviikko huomioidaan useimmissa Turun ja Paimion päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukioissa sekä Arkean Turun alueen henkilöstöravintoloissa. Kouluissa ja henkilöstöravintoloissa vähennetään lautas- ja tarjoiluhävikkiä sekä mahdollisuuksien mukaan lounastetaan ilman tarjottimia. Päiväkoti-ikäiset tutustuvat hävikki- ja ilmastoasioihin ilmastopalapelin avulla.

- Vähentämällä ruokahävikkiä sekä energian ja veden kulutusta pienennetään samalla ilmastovaikutuksia ja tuetaan Turun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, kertoo Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

- Paimiossa nostamme myös hävikkiteemaa sen mukaan, kuin se on mahdollista koronaan liittyvät poikkeusjärjestelyt huomioiden. Hävikin seuraaminen ja siihen reagoiminen on meillä arjen perustyötä, Arkean Paimion palveluesimies Kirsi Rautala kertoo.

Päiväkodit

Päiväkoti-ikäisille on hävikkiviikkoa varten suunniteltu ilmastopalapeli, jota voidaan käyttää apuna, kun päiväkodissa keskustellaan ruokahävikistä ja ilmastoasioista. Pohjana on kuusi kysymystä, joihin etsitään oikea vastaus, kuva, joista palapeli muodostuu.

Koulut

Hävikkiviikolla 7.-13.9. keskitytään erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Oppilaita opastetaan ottamaan ruokaa sopivasti eli ”otathan vain sen verran kuin jaksat syödä”
  • Mitataan lautashävikin määrää ja havainnollistetaan ruokasalissa edellisen päivän hävikkimäärä kiloina.
  • Kannustetaan tarjottimet pois –kokeiluun. Koulut voivat halutessaan kokeilla lounasruokailua ilman tarjottimia.
  • Kiinnitetään entistä enemmän huomiota linjaston hoitamiseen lounasaikaan ja linjastohävikin määrän vähentämiseen seurannalla ja kirjaamalla

Lounasravintolat

Arkean Turun alueen lounasravintoloissa on tarjolla vinkkejä ja reseptejä, siihen mitä ylijääneistä ruoista voi kotona valmistaa.

Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. 

Aiheeseen liittyen: