Kertakäyttöastiat Duni

Kertakäyttöastioiden hiilijalanjälki pieneksi

Published on 16.06.2020 - 09:44

Arkean kertakäyttöastiat uudistuivat alkuvuodesta, kun käyttöön otettiin vieläkin ympäristöystävällisemmät kertakäyttöastiat ja pakkausmateriaalit. Valmistusmateriaaleina on  mm. ruohopaperia, ylijäämämateriaaleja ja kierrätettyjä muoveja. 

- Aikaisempikin kertakäyttöastiasarja oli ympäristöystävällinen, mutta nyt lähdettiin hakemaan vieläkin ekologisempaa vaihtoehtoa, kertoo Arkean tuotesuunnittelija Jyrki Breilin.

Esimerkiksi take away –tuotteiden pakkaamiseen käytettävien pussien ja käärepaperien materiaalista 40 prosenttia on ruohokuitua ja 60 prosenttia sertifioituja puukuituja. Salaatti- ja ateriarasiat sekä kastikepikarit ja lautaset on valmistettu sokerin tuotannossa syntyvästä luonnollisesta ylijäämämateriaalista. Nämä ovat kompostoituvia ja maatuvat noin kahdessa viikossa. Kuppien päällysteet ja kertakäyttölasit on valmistettu biohajoavasta polyaktidista (PLA), jonka valmistusmateriaalina on uusiutuva ylijäämämateriaali, maissitärkkelys. Muoviakin uusissa kertakäyttöastioissa on, esimerkiksi salaattirasioiden kansissa, mutta muovi on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Näidenkin hiilijalanjälki on 50 % pienempi kuin uusiomuovin.

Kahvikuppi on suosituin take away –tuote 

Kevään poikkeusolot ovat nostaneet take away –astioiden ja pakkausmateriaalien kysyntää huimasti. Arkeassa käytetään kilpailutettuja astioita saatavuuden mukaan. Vaikka poikkeusoloissa monien take away –astioiden kulutus on noussut hurjasti, on kahvikuppi yhä se käytetyin kertakäyttötuote. 

Arkean nykyiset kertakäyttökupit on valmistettu FSC-sertifioidusta paperista, joka voidaan kierrättää pahvina. Kahvikuppien kuoseina koristavat ympäristöteemoitettu taide, joka vaihtuu kahdeksan viikon välein.