Leena Sjöroos

Kultaisen kattilan kuningatar

Published on 29.01.2021 - 11:55

Leena Sjöroos on ruokkinut lapsia kouluissa ja päiväkodeissa yli 30 vuoden ajan. Parasta työssä ovat lapset, jotka jaksavat kiittää ruoasta joka ikinen päivä.

Jäkärlän koulun keittiössä napsahtavat valot päälle joka arkipäivä kello 7. Silloin työvuoronsa aloittaa Leena Sjöroos, joka on laittanut ruokaa oppilaille jo 11 vuoden ajan – ensin Moision koulussa ja sen jälkeen Jäkärlässä. Sitä ennen hän työskenteli 21 vuotta päiväkodin keittiössä. Sjöroos on keittiön ainoa työntekijä, joten päivät kuluvat nopeasti salaattien ja energialisäkkeiden valmistuksen, ruoan kuumentamisen ja välipalojen valmistelun merkeissä. Hän valmistaa koulun oppilaille ja henkilökunnalle keitot ja jälkiruoat sekä keittää puurot, muuten ruoat tulevat valmiina Yli-Maarian monitoimitalo Ypsilonin valmistuskeittiöstä.

– Nuorena haaveilin autoasentajan ammatista. Olisi ollut mahtavaa tehdä jotakin, josta tytöt eivät yleensä tiedä mitään. Siskoni työskenteli kuitenkin ravintola-alalla, ja lopulta seurasin hänen jalanjälkiään, Sjöroos muistelee.

Työskentelyn tavat ovat kehittyneet valtavasti Sjöroosin uran aikana. Alkuvuosina henkilökuntaa oli keittiössä enemmän, mutta silloin ruoanvalmistus lähti liikkeelle alusta alkaen. Lihat eivät olleet esikäsiteltyjä ja raaka-aineiden käsittelyyn meni oma aikansa. Esimerkiksi perunat kuorittiin v. 2009 asti – nyt ne tarjoillaan lapsille kuorien kera.

Leena
Leena Sjöroos vastaa Jäkärlän koulun keittiöstä.

Lisää kasviksia lautasille

Jäkärlän koulun ravintolassa, Kultaisessa kattilassa, ruokailee joka päivä noin 180 henkeä. Sjöroos on aina tykännyt hyvän ruoan laittamisesta, mutta parasta työssä ovat silti lapset. Hänen mielestään koulun oppilaat ovat kivoja ja käyttäytyvät hyvin. Joka päivä ravintolan ovelta kuuluu oppilaiden iloinen tervehdys ”Hyvää päivää Kultainen kattila!”.

– Kaikki oppilaat kiittävät ruoasta joka päivä ja opettajat kiinnittävät huomiota oppilaiden ruokailuun rehtorista lähtien. He ovat kiinnostuneita lasten ruokasalikäyttäytymisestä ja se on pelkästään positiivista.

Jäkärlässä lasten lempiruokia ovat makaronilaatikko, kasvissosekeitto ja kalamureke. Myös pinaattilettuja kauhotaan lautasille, samoin puuroa. Sjöroos osaa kokemuksensa takia arvioida hyvin hävikin määrän ruokalajin mukaan, jonka takia hävikki jää hänen keittiössään hyvin pieneksi.

– Kasvislasagne ei uppoa tälle porukalle. Pidän aina välillä lapsille madonlukua siitä, että meidän kaikkien on pakko opetella syömään enemmän kasviksia, Sjöroos nauraa.