Hiiliviisaus

Cygnaeuksen ja Mikaelin kouluissa maistellaan hiilineutraalimpaa ruokaa kokeilujaksolla

Published on 15.04.2021 - 12:43

Palveluntuottajana Arkea on mukana Turun kaupungin tavoitteessa olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Konkreettinen esimerkki tästä on Arkean huhtikuun puolessa välissä aloittama pilottikokeilu Cygnaeuksen koulussa ja Mikaelin koulun koulukadun yksikössä. Koulujen oppilaat ja henkilökunta pääsevät huhtikuun puolessa välissä alkaneella kokeilujaksolla maistamaan ja kertomaan mielipiteensä hiilineutraalimmista resepteistä.

Noin 30 % ihmisen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä liittyy ruokaan. Suurin osa päästöistä syntyy raaka-aineiden tuottamisesta. Ruoan raaka-ainevalinnoilla on siis merkitystä. Kouluruokaa valmistetaan ja syödään Turussa päivittäin tuhansia annoksia, joten kouluruoan hiilijalanjäljen pienentäminen on iso askel kohti Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta.

- Ruokapalveluissa suurin vaikutus päästöjen vähentämiseen saadaan vaikuttamalla punaisen lihan osuuteen. Kasvisvaihtoehdon tarjoaminen yläkouluissa ja lukioissa on osa tätä työtä, mutta vaikuttavuus kasvaa merkittävästi, kun saadaan edes pieni osa naudanlihasta korvattua muilla raaka-aineilla. Muutos tulee kuitenkin tehdä niin, että ruokailija sen hyväksyy, eli ruoan maku- tai rakenne ei saa muuttua ruokailijalle vieraaksi, kertoo Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Kokeilussa korvataan osa naudanlihasta muulla proteiinilla

Kaikista kouluruoan valmistukseen käytetyistä raaka-aineista naudanlihan hiilijalanjälki on kaikkein suurin. Vaikutukseltaan merkittävin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on vähentää naudanlihan määrää resepteissä. Lihamakaronilaatikko, jauhelihakastike sekä lasagnette lienevät useimpien koululaisten lempiruokia ja tästä syystä Arkeassa ne halutaan säilyttää ruokalistalla – vain hieman muunneltuna.

Maanantaina 12.4. Cygnaeuksen ja Mikaelin kouluissa käynnistyi kokeilujakso, jonka aikana oppilaat ja opettajat pääsevät maistamaan ja kertomaan mielipiteensä vanhojen tuttujen ruokien uusista ilmastoystävällisemmistä versioista.

- Käytämme samaa reseptiä, mutta korvaamme osan ruokien sisältämästä naudan jauhelihasta joko broilerin jauhelihalla tai kasviproteiinilla. Muutoksista pyritään tekemään ruokailijan kannalta mahdollisimman pieniä, jotta ruuan maistuvuus ei kärsisi. Raaka-ainevaihdoksen merkitys on kuitenkin suuri, sillä se vähentäisi kouluruuan hiilijalanjälkeä jopa noin puoleen nykyisestä, kertoo Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning.

Cygnaeuksen ja Mikaelin koulujen oppilaat ja henkilökunta avainroolissa

Kokeilujakson aikana pilottikoulujen oppilaat ja opettajat pääsevät ensimmäisinä maistelemaan vanhojen tuttujen ruokien uusia ilmastoystävällisempiä versioita. Kokeilujakson aikana oppilailta, henkilökunnalta sekä lasten huoltajilta kysytään mielipiteitä sekä palautteita uusista ateriaversioista. Näiden palautteiden pohjalta aterioita kehitetään eteenpäin.