Diana

Keittiön Diana on yksi päiväkodin aikuisista

Published on 01.10.2021 - 11:48

Kokki Diana Sainio esittelee tyytyväisenä Daghemmet Port Arthurin keittiötä.

- Tämä on kyllä tosi tilava ja toimiva. Sain tänne tavarat rullakoissa ja olen sen jälkeen järjestänyt kaiken itse. Kaikki on asettunut pikku hiljaa paikoilleen, kun on arjessa huomannut, että mikä toimii.

Keittiössään Diana valmistaa salaatit ja muut aterian lisukkeet. Pääruoka tulee toisesta kohteesta. Lisäksi hän valmistelee perjantaisin vuorohoitopäiväkodin henkilökunnalle kaikki viikonlopun ateriat valmiiksi, että ne on helppo laittaa tarjolle.

Turun Portsassa sijaitseva uusi kiinteistö valmistui loppukesästä 2021 ja aikaisemmin lähistöllä Koulukadulla ja sen väistötiloissa sijainnut päiväkoti pääsi muuttamaan uusiin tiloihin. Diana on työskennellyt tässä päiväkodissa jo seitsemän vuoden ajan. Sitä ennen hän työskenteli Ruusukorttelin keittiössä, päiväkodissa Varissuolla ja Lausteella Maistraatinpolun päiväkodin keittiössä. Ensimmäiset vuotensa päiväkotiruoan parissa hän toimi varahenkilönä kiertäen 60 eri päiväkotikeittiössä.

- Tuo aika kiertävänä oli kyllä hyvä koulu. Opin silloin paljon erilaisia työtapoja, raaka-aineita, menetelmiä ja ihmisiä.

Ennen päiväkotimaailmaan siirtymistä Diana oli työskennellyt pitkään, jo 16-vuotiaasta asti, perinteikkäässä turkulaisessa ravintola Pippurimyllyssä. Lasten ollessa pieniä, alkoi vuorotyön sijaan houkuttaa arki- ja päivätyö päiväkotisektorilla. Se vei Dianan mennessään.

Omasta hyvinvoinnista voi parhaiten huolehtia itse

- Minun olisi mahdollista periaatteessa jäädä eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua, mutta en halua, sillä viihdyn tosi hyvin töissä, rakastan tätä. Ensinnäkin lapset antavat todella paljon. Lisäksi minulla on ihanat työkaverit niin päiväkodissa kuin Arkeallakin. Tämä ympäristö kaiken kaikkiaan on mahtava. Koitan pitää itsestäni huolta, että jaksan työskennellä, Diana miettii ja toteaa, että omasta jaksamisesta huolehtiminen on paljon myös itsestä kiinni.

Diana kertookin käyttävänsä vapaa-aikansa asioihin, jotka tuovat henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Entinen telinevoimistelija on saanut mm. lihaskuntoa vesijumpasta, joustavuutta niasta ja rentoutumista äänimaljarentoutuksesta. Tämän syksyn uutuutena hän on aloittanut kongorentoutuksen, joka pysäyttää aktiivisenkin ihmisen hetkeksi. Lisäksi Diana nauttii ulkoilusta mökkimetsissä ja tietysti tapaa säännöllisesti lapsenlastaan.

Keskustelun lomassa Diana kurkistaa, että pihalla potkuttelevilla lapsilla on aikuinen seuranaan varmistaakseen, ettei kukaan lähde yksin portista.

- Vaikka en olekaan hoitohenkilökuntaa, olen päiväkodin lapsille yksi aikuisista. Näenkin lapsia päivittäin, kun vien ruokakärryjä tai lapset tulevat hoitajan kanssa hakemaan keittiöstä jotain. Aina tulee juteltua ja keksittyä tapoja kannustaa lapsia maistamaan ja syömään. Olen kehottanut myös vanhempia olemaan heti yhteydessä minuun, jos tulee jotain ongelmia, vaikka näppylöitä suupieleen tai vastaavaa, niin ratkotaan asia yhdessä.

Arkean koulu- ja päiväkotikeittiöissä tehdään paljon yhteistyötä kodin kanssa etenkin erityisruokavalioihin liittyen.