Hiekoitussepeli – mistä sitä tulee ja minne se menee?
Kun talven liukkaat kelit alkavat, sepeliä ilmestyy pihoille ja ajoväylille. Lumien sulaessa kevään kynnyksellä sepeli taas katoaa. Mistä sitä tulee ja minne se menee? Kysymyksiin osaavat vastata Arkean ammattilaiset.
Arkea huolehtii talven aikana useiden kiinteistöjen ja alueiden hiekoituksesta. Arkean kiinteistönhoidon palveluesimies Antti Eklund kertoo, että hiekoitukseen käytetään pestyä sepeliä, jossa ei ole esimerkiksi hiekkapölyä. Sepelin ja sen säilytykseen käytettävät siilot toimittaa Arkean vakituinen alihankkija.
– Hiekoitushiekat ja -sepelit tilataan raekoon mukaan. Meillä Turussa on päädytty käyttämään sepeliä, jonka raekoko on noin 5–6 millimetriä, mutta jossain päin Suomea käytetään ihan hiekkaakin. Valinta riippuu käyttäjistä ja paikasta, Eklund sanoo.
Pihoille ja portaisiin, käsin ja koneilla
Sepeliä levitetään pihoille ja kulkuväylille, ovien edustoille sekä portaisiin. Haastavissa paikoissa kuten portaissa levitys hoituu käsipelillä eli ämpärillä ja lapiolla. Muualla otetaan tekniikka avuksi.
– Meillä on pyöräkuormaajia ja lava-autoja, joissa on hiekoittimet takana. Lautashiekoittimet heittävät sepeliä jopa 6 metrin leveydelle, joten niillä saa kätevästi hoidettua vaikka koko ajotien kerralla, kun ajaa keskellä tietä.
Sepelin ei haluta päätyvän ruohikolle, joten hiekoitusleveyttä voi säätää kapeammaksi esimerkiksi pyörä- ja kävelyteitä varten. Joskus lautashiekoittimen sijaan valitaan hiekoitin, joka pudottaa sepelin suoraan alaspäin.
Kelit ja ammattitaito ratkaisevat hiekoituksen ajankohdan
Oikean ajankohdan löytäminen on haastavaa sekä hiekoittamiselle että sepelin poistamiselle.
– Molemmissa mennään kelien ja säätiedotusten mukaan, mutta yleensä aloitamme hiekoituksen alkutalvesta ja poistamme sepelin keväällä kaduilta mahdollisimman pian, viimeistään vappuna.
Talvella eli kesken hiekoituskauden ei vanhaa sepeliä harjata pois, mutta sitä lisätään tarpeen mukaan. Lumisella pakkaskaudella pelkkä auraaminen riittää usein liukkauden estämiseen, sillä aura rikkoo lumen pinnan. Jos on paljon liikennettä ja lumen pinta tamppautuu liukkaaksi, tilannetta seurataan ja tarvittaessa kulkuväylä hiekoitetaan uudestaan. Jos taas lumen päälle sataa vettä, hiekoitetaan siinä vaiheessa, kun vesi alkaa jäätyä. Näin sepeli ei uppoa lumen sisään eikä jää jään alle piiloon.
Sepeliä päätyy sisätiloihinkin
Hiekoituskausi lisää myös siivoojien työtä.
– Sepeliä kulkeutuu sisätiloihin lumen mukana ja lämpimissä kengänpohjissa, eli kun esimerkiksi kylmällä kelillä kävellään lyhyt matka parkkipaikalta lämpimästä autosta sisätiloihin, kertoo Arkean siivouksen suunnittelupäällikkö Tiina Luntamo.
– Hiekkaa kertyy erityisesti eteistiloihin. Ritilämatot, joita paljon käytetään julkisissa tiloissa, keräävät osan sepelistä alleen, joten ne on säännöllisesti nostettava ylös siivousta varten. Yksi tärkeä paikka, joka pitää muistaa puhdistaa, ovat hissien oviurat. Jos niihin kertyy hiekkaa, ovien toiminta vaikeutuu.
Paras tapa vähentää hiekoituksesta aiheutuvaa siivousta on ennaltaehkäisy, niin kotona kuin julkisissa tiloissakin.
– Puhdista kengät ennen sisälle tuloa rappurallin tai muun avulla. Kerrostaloissa olisi hyvä olla ensin karkea ritilä, johon osa hiekoista jää, ja vielä tarpeeksi pitkä sisääntulomatto, jolla ehtii ottaa muutaman askeleen, Luntamo suosittaa.
Sepeli poistetaan mahdollisimman aikaisin
Sepelin siivoaminen kaduilta on keleistä riippuvaista. Leutona talvena työhön ryhdytään hyvinkin aikaisin.
– Jos on tällainen ilma kuin tänä talvena on ollut, maaliskuun puolivälissä viimeistään alamme ottamaan sepeliä ylös, jotta pölyn määrä vähenee. Muistelen, että yksi harjakone on tuolla saattanut jo ennen sitäkin käydä töissä, Eklund toteaa.
Levityksen tavoin myös sepelin poisto voidaan tehdä käsipelillä tai koneilla. Portaissa ja nurmikoilla homma hoituu harjoilla ja haravilla. Suurempia alueita varten Arkealla on käytössään harjakoneita ja imulakaisukoneita.
Yöpakkaset aiheuttavat joskus päänvaivaa, sillä pihojen pesu voi niiden vuoksi olla haastavaa.
– Emme tietenkään halua, että pihat ovat pesun jälkeen aamuisin liukkaita.
Mihin sepeli lopulta päätyy?
Edellisen vuoden sepeliä ei voi käyttää uudelleen hiekoitukseen, sillä se ei ole enää puhdasta: siinä on hiekkapölyä ja roskia. Mitä sille siis tapahtuu?
– Hiekoitushiekkoja vastaanotetaan Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Asukkaiden pienerät vastaanotetaan lajitteluasemalle, kaupunkien ja kuntien tiealueilta kerätyt hiekoitushiekan suurkuormat punnittuina välivarastokasalle. Jätteettömät hiekoitushiekat hyödynnetään jätekeskuksen loppusijoitusalueen kenttien sekä teiden rakenteissa ja kunnossapidossa. Jätteen sekaiset hiekoitushiekat loppusijoitetaan jätteenä, vastaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ympäristöneuvoja Mikaela Sundqvist.
Liikennöidyltä alueelta kerätyt hiekoitushiekat voivat jätteen lisäksi sisältää jonkin verran liikenteestä syntyviä päästöjä ja haitta-aineita, eivätkä ne ole täysin puhdasta maa-ainesta. Siksi hiekoitushiekkoja hyödynnetään vain loppusijoitusalueella, jossa tiiviit rakenteet estävät mahdollisten haitta-aineiden pääsyn ympäristöön.
– Hiekoitushiekka on mineraalista kiviainesta, joka ei hajoa tai maadu. Ajan saatossa koko kaatopaikka-alue suljetaan tiiviillä pintarakenteella. Ympäristövaikutusten hallintaa ja seurantaa jatketaan myös kaatopaikka-alueen sulkemisen jälkeen.
Aiheeseen liittyen: