Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Pienillä muutoksilla iso vaikutus kouluruoan hiilijalanjälkeen

Pienillä muutoksilla iso vaikutus kouluruoan hiilijalanjälkeen

Vastuullisuus

Turun koulujen ja päiväkotien ruokalista uudistuu alkavalla lukukaudella. Taustalla on Turun kaupungin tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Ruokalistalle tehtävät muutokset ovat pieniä, mutta vaikuttavat merkittävästi ruoan hiilijalanjälkeen: Yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki laskee jopa 30–50 %. Koulu- ja päiväkotiruokaa syödään Turussa päivittäin n. 25 000 annosta, joten nämä ruokalistamuutokset ovat iso askel kohti Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta.

– Noin viidennes suomalaisten hiilijalanjäljestä aiheutuu ruoasta. Yhdessä lasten ja nuorten kanssa voimme pienentää näitä arkisia ilmastovaikutuksia merkittävästi, kertoo erityisasiantuntija Miika Meretoja Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksiköstä.

Arkean tavoitteena on ollut löytää keinoja pienentää hiilijalanjälkeä säilyttäen ruoan maistuvuus ja terveellisyys. Uudistuneessa koulu- ja päiväkotiruokalistassa muutokset kohdistuvat erityisesti naudanlihaa sisältäviin ruokiin, sillä näiden hiilijalanjälki on kaikkein suurin. Koska juuri nämä ruoat ovat myös oppilaiden suosikkeja, Arkeassa on haluttu säilyttää ruokien maku tuttuna. Jatkossa osa perinteisesti naudanlihaa sisältäneiden aterioiden proteiinista korvataan broilerin jauhelihalla ja joissakin ruoissa kasviproteiinilla. Jokaiseen ruokaan myös jää naudan jauhelihaa. Koska resepti säilyy samana, raaka-ainemuutos vaikuttaa vain vähän ruoan makuun tai koostumukseen. Tällä tavoin saadaan koulu- ja päiväkotiruoan hiilijalanjälki laskemaan merkittävästi: yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki laskee jopa 30–50 %.

– Haluamme jatkuvasti kehittää kouluruokaa entistä maistuvammaksi. Olen tyytyväinen, että olemme tässä löytäneet keinon säilyttää maistuvuus pienentäen samalla hiilijalanjälkeä, Arkean palvelujohtaja Sanna Malaska kertoo.

Pilottikouluista hyviä kokemuksia

Keväällä 2021 Arkea testasi uusia ilmastopositiivisempia aterioita kahdessa pilottikohteessa: Cygnaeuksen koulussa ja Mikaelin koulun Koulukadun yksikössä. Testiaterioita olivat mm. jauhelihakeitto, lihamakaronilaatikko, jauhelihalasagnette sekä jauhelihakastike. Oppilaat ja koulun henkilökunta pääsivät maistamaan ja arvioimaan tuttujen ruokien ilmastoystävällisempiä versioita. Kokeilujakson aikana kouluissa oli mahdollista antaa päivittäin palautetta. Lisäksi kokeilun päätyttyä oppilaille, koulun henkilökunnalle sekä huoltajille tehtiin kysely. Kyselyvastauksien lisäksi Arkeassa tarkasteltiin myös koulukohtaista aterioiden menekkiä ja siinä ei havaittu eroa pilottijaksolla.

Oppilaille tehdyn kyselyn avoimista vastauksista kävi ilmi, että suhtautuminen hiilineutraaleihin ruokiin oli joko positiivista tai neutraalia. Kyselyyn vastanneet aikuiset (koulun henkilökunta ja huoltajat) arvostivat ensisijaisesti kouluruoan terveellisyyttä ja maistuvuutta ennen ilmastovaikutuksia. Uudella ruokalistalla pystytään säilyttämään ravitsemuksellisuus ja maku sekä vaikuttamaan myös hiilijalanjälkeen.

Pitkäaikainen tortillatoive toteutuu

Sen lisäksi, että naudan jauhelihan määrää vähennetään, lisätään ruokalistalle kalaa säännöllisesti. Kasvisruokien määrä ei sen sijaan kasva. Turussa käytössä olleen kuuden viikon kiertävän ruokalistan sijaan siirrytään viiden viikon kiertävään listaan. Ruokalistalle jäävät suosituimmat ruoat.  Tämä vaikuttaa kouluruoan maistuvuuteen sekä hävikkiin, minkä eteen Arkeassa on tehty jo pitkään töitä. Sen lisäksi, että lasten suosikkiruoat pysyvät ruokalistalla, sinne nostetaan uutuutena myös yksi pitkäaikainen toiveruoka – tortillat.

– Nyt tehtävillä muutoksilla saadaan hiilijalanjälkeä pienemmäksi, mutta esimerkiksi kouluruoan kustannuksiin muutos ei vaikuta, kertoo Turun kaupungin hankintapalveluiden palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

– Ruokalistan lyhentäminen tiivistää tarjottaviin aterioihin suosituimmat. Tavoitteena on, että jokainen lapsi ja oppilas söisi tarjottavan ateriat joka päivä, jatkaa Haukioja.  

 

Syö kestävästi

 

Olemme mukana Turun kaupungin 1,5 asteen kampanjassa!

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Se on rohkea tavoite, ja mukaan tarvitaan kaikki kaupunkilaiset. 1,5 asteen elämä on kampanja, jonka avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Teot voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja, mullistavia keksintöjä tai kaikkea siltä väliltä.

On myös hyvä muistaa, että ilmastoystävällinen elämä ei ole luopumista ja kurjuutta, vaan se tuo myös terveyttä ja hyvinvointia elämäämme ja synnyttää parhaimmillaan uutta liiketoimintaa.
Kampanja perustuu Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

#hiilineutraali2029 #turku #kylmääki

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää