Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Suhtautuminen naudanlihan vähentämiseen pilottikouluissa positiivista

Suhtautuminen naudanlihan vähentämiseen pilottikouluissa positiivista

Ruokapalvelut

Huhti-toukokuussa Turun Cygnaeuksen koulun ja Mikaelin koulun Koulukadun yksikön oppilaat ja koulun henkilökunta pääsivät maistamaan ja arvioimaan tuttujen kouluruokien ilmastoystävällisempiä versioita ja kertomaan niistä oman mielipiteensä.

Oppilaille, opettajille ja huoltajille tehdyn kyselyn perusteella suhtautuminen raaka-ainemuutoksiin on positiivista tai neutraalia.
Kokeilujakson aikana pilottikouluissa noudatettiin normaalia kouluruokalistaa, mutta viidessä naudanlihaa sisältävässä ateriassa osa proteiinista korvattiin joko broilerin jauhelihalla tai kasviproteiinilla. Käyttämällä muuten samaa reseptiä haluttiin säilyttää aterian tuttu maku ja rakenne. 

Kokeilu keskittyi naudanlihaa sisältäviin ruokiin, sillä kaikista kouluruoan valmistukseen käytetyistä raaka-aineista naudanlihan hiilijalanjälki on kaikkein suurin. Vaikutukseltaan merkittävin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on vähentää naudanlihan määrää resepteissä. Lihamakaronilaatikko, jauhelihakastike sekä lasagnette lienevät useimpien koululaisten lempiruokia ja tästä syystä Arkeassa ne halutaan säilyttää ruokalistalla.

–    Kokeiluiden tavoitteena oli säilyttää oppilaille mieleiset ja perinteiset jauheliharuoat tutun makuisina. Turun kaupungin päämääränä on pienentää ilmastovaikutuksia, mutta jos oppilas ei koe kouluruokaa hyväksi ja makuja tutuksi, mennään metsään. Kokeilu kuitenkin osoitti, että huolellisella reseptiikan kehittämisellä muutoksia voidaan tehdä oppilaan makumieltymykset edellä ja ilmastoa unohtamatta, kertoo Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja
 

Oppilaiden, opettajien ja huoltajien kokemuksia kartoitettiin kyselyllä

Kokeilun jälkeen kysyttiin pilottikoulujen oppilailta, henkilökunnalta sekä oppilaiden huoltajilta kokemuksia ja ajatuksia raaka-ainevaihdoksista. Kyselyyn vastasi yhteensä 86 oppilasta ja 76 huoltajaa ja koulun henkilökuntaan kuuluvaa. Lisäksi pilottikouluissa oli kokeilun ajan mahdollista antaa päivittäin palautetta päivän ruuasta erillisellä palautelaitteella.

–    Oppilaille kokeilujakson jälkeen tehdyn kyselyn avoimista vastauksista kävi ilmi, että heidän suhtautumisensa oli positiivista tai neutraalia. Osa toi esiin, että eroa ei huomannut. Arkeassa tarkasteltiin kyselyvastausten lisäksi myös koulukohtaista aterioiden menekkiä ja siinä ei havaittu eroa pilottijaksolla, kertoo Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning

Mielipiteitä ilmastoystävällisemmistä ruoista kysyttiin myös koulun henkilökunnalta sekä oppilaiden huoltajilta. Suhtautuminen aikuisten keskuudessa oli pääosin positiivista. Suurin osa kyselyyn vastanneista aikuisista toivoi, että kouluruoan hiilijalanjälkeä pienennettäisiin siten, että kasviruoan määrä pysyy samana, kala- ja broileriruokien määrää lisätään ja naudanliharuokia vähennetään. 

–    Olemme sopineet Arkean kanssa, että teemme ilmastotyötä pienin askelin, mutta laajalla rintamalla. Kokeilussa tuli esille ruokailijoiden halu pitää kasvisruoan tarjoamiskerrat nykyisessä, ja tällä suunnitelmalla on nyt tarkoitus jatkaa, Haukioja kertoo.

Naudanlihan vähentämisellä merkittävät ilmastovaikutukset

Naudanlihan korvaaminen osittain toisella proteiinilähteellä vähentäisi merkittävästi, jopa puoleen, kouluruuan hiilijalanjälkeä Turussa. Kouluruokaa valmistetaan ja syödään Turussa päivittäin 25 000 annosta, joten kouluruoan hiilijalanjäljen pienentäminen on iso askel kohti Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta. Muita toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi on mm. kasvisvaihtoehdon tarjoaminen yläkouluissa ja lukioissa. 

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää