Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Arkea vastaa ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteista julkisissa tiloissa, yrityksissä ja taloyhtiöissä

Arkea vastaa ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteista julkisissa tiloissa, yrityksissä ja taloyhtiöissä

Kiinteistöpalvelut

Arkean kiinteistönhoito- ja talotekniikkapalveluissa työskentelee kymmeniä ilmastoinnin ja ilmanvaihdon ammattilaisia. He asentavat ja huoltavat julkisten tilojen ja taloyhtiöiden ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteita. Asiakkaisiin kuuluu yrityksiä, yhteisöjä, kuntia, sairaaloita ja taloyhtiöitä.

– On hyvä muistaa, että ilmastointi ja ilmanvaihto eivät ole sama asia. Ilmastointi viilentää, lämmittää ja käsittelee rakennuksessa olevaa ilmaa eli poistaa siitä esimerkiksi pölyä ja muita hiukkasia. Ilmanvaihto taas pitää sisäilman hengitettävänä eli korvaa sisäilmaa ulkoa otettavalla happirikkaalla ilmalla. Tätä tekevät esimerkiksi taloyhtiöissä olevat huippuimurit, kertoo Arkean kiinteistönhoito- ja talotekniikkapalvelujen LVI-työnjohtaja Vesa Valkeejärvi.

Ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteet voivat olla erillisiä, tai molemmat toiminnot voivat olla yhdessä laitteessa. Molemmissa tapauksissa huolto on tärkeä osa laitteiden toimivuuden, kiinteistön käyttö- ja asumismukavuuden sekä sisäilman laadun varmistamista.

Ennakoiva huolto edullisempaa kuin vahinkojen korjaaminen

– Ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteiden huoltoon pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin: huolla ajoissa ja pidä kunnossa, niin voit välttyä suuremmilta kustannuksilta. Jos esimerkiksi moottori, sulkupellit tai nestekiertoinen järjestelmä pääsee hajoamaan, voi seurauksena olla vesivahinko. Joka tapauksessa yllättävä rikkoutuminen tulee yleensä kalliimmaksi kuin määräaikaishuolto, joka on melko nopea ja edullinen toimenpide, Valkeejärvi muistuttaa.

Julkisten kohteiden ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteet on määräysten mukaan huollettava kahdesti vuodessa. Huollot tehdään yleensä keväisin ja syksyllä.

– Keväällä tehdään niin sanottu viilennyshuolto sen jälkeen, kun kadut on lakaistu ja pölyä on vähemmän liikkeellä. Huollossa laitetaan suodattimet kuntoon kesää varten. Syksyllä taas huolto tehdään ennen pakkasia. Silloin suodattimet joko puhdistetaan tai vaihdetaan, ja lämmityspuoli laitetaan kuntoon talveksi, jotta sisätiloissa ei tunnu vetoa.

Ilmastoinnista on erilaisia toiveita

Ihmisillä on runsaasti toisistaan eriäviä toiveita sisätilojen vedosta ja lämpötilasta. Tämä aiheuttaa suuria haasteita varsinkin toimistotiloissa ja esimerkiksi kulttuurikeskus Logomossa, jossa on toimistojen lisäksi ravintolatoimintaa sekä näyttely- ja tapahtumatiloja. Sisälämpötila säädetään kuitenkin normien mukaisesti 20–23 asteen välille. Yksi ammattilaisten kikka on, että jos sisätiloissa olo tuntuu kuumilla keleillä tukalalta, ei lämpötilaa välttämättä lasketa, mutta sisäilmaa kuivatetaan.

– Kosteuden vaikutusta voi verrata siihen, että 100-asteissa saunassa kyllä pärjää, mutta 100-asteisessa vedessä ei, tiivistää Valkeejärvi.

Julkisissa tiloissa taas viilennys on nykyään aina vakiona.

– Energiataloudellisestihan se on huono asia, mutta esimerkiksi ostoskeskuksissa kesäisin välttämätöntä.

Mistä tietää, että on aika kutsua huolto paikalle?

– Määräaikaishuollon ajankohdan näkee tietysti kalenterista, Valkeejärvi naurahtaa.

Muina aikoina huoltoon kannattaa ottaa yhteyttä, jos seinissä tai katossa olevista venttiileistä tai muista aukoista tulee kondenssivettä tai jos venttiilin ympärille on muodostunut musta rinki. Varoitusmerkkejä ovat myös oudot hajut, jotka voivat kertoa siitä, että kanaviin on mennyt jotain niihin kuulumatonta. Tunkkainen ja paksu ilma voi johtua muutoksista puhallus- tai imutehossa. Jos kanavista kantautuu ääniä, on myös hyvä hetki tilata huolto paikalle.

Huoltojen lisäksi Arkean palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa ilman kosteuden ja lämpötilan mittaukset sekä kanavien puhdistukset nuohoamalla.

– Kanaviin kertyy ajan mittaan siitepölyä ja hiekka- ja rakennuspölyä, jotka voivat aiheuttaa herkimmille oireita levitessään sisäilmaan. Jos kiinteistö on keskustassa tai esimerkiksi tehtaan lähellä, nuohous kannattaa tehdä 10 vuoden välein.

Arkean resurssit takaavat, että apua saa nopeasti

Arkean kiinteistönhoito- ja talotekniikkapalvelut työllistävät noin sata alan ammattilaista. Ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteiden parissa työskentelee LVI-, sähkö- ja kylmäasentajia sekä automatiikan ja säätölaitteiden asiantuntijoita, jotka huolehtivat käyttömukavuudesta ja energiatehokkuudesta.

Huoltoasioissa Arkea tarjoaa asiakkailleen päivystyssopimusta, joka takaa, että huoltopalvelua saa ympäri vuorokauden.

– Mikäli päivystyssopimusta ei ole, huolto onnistuu yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä, ja tarvittaessa myös viikonloppuisin. Myös muita kuin omia vakituisia asiakkaita palvellaan mielellään.

– Arkean suuri koko takaa sen, että meillä on riittävästi resursseja asiakkaiden käyttöön. Toimintamme on vakaalla pohjalla ja uskallamme luvata, että hoidamme isot ja pitkäaikaisetkin työmaat. Meillä myös pidetään tarkasti huolta siitä, että luvat ja muut paperit ovat kunnossa, ja laatua ja määräyksiä valvotaan tarkasti. Arkeassa ei taatusti ole harmaata taloutta, vakuuttaa Valkeejärvi.

Ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteiden huoltoa Arkealta

•    Arkea tarjoaa Ilmastointi- ja ilmanvaihtolaitteiden asennusta, huoltoa, mittauksia ja puhdistusta.
•    Arkea palvelee yrityksiä, yhteisöjä ja taloyhtiöitä.
•    Huoltopalvelua on tarjolla sekä Arkean sopimusasiakkaille että muille huoltoa tarvitseville.
•    Huolla ajoissa ja pidä kunnossa: vikatilanteiden ennaltaehkäiseminen säästää kustannuksia.

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää