Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Arkean ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöllä siivouksen hiilijalanjälki hallintaan

Arkean ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöllä siivouksen hiilijalanjälki hallintaan

Siivouspalvelut

Turun Kupittaan kampusalueella siivouspalveluista vastaava Arkea Oy selvitti yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa ICT-Cityn siivouksen hiilijalanjälkeä. Selvitys liittyi CarbonWise-hankkeeseen.

Selvitys aloitettiin Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamalla benchmarkingilla, jonka avulla hankittiin tietoa vastuullisuusviestinnästä siivousalalla. Samalla pohdittiin Arkean vastuullisuusviestintää ja verrattiin Arkean vastuullisuustekoja alan muihin yrityksiin. Arkean vastuullisuusteot paljastuivatkin selvityksessä varsin mallikkaiksi, joskin monet kilpailijat viestivät omista teoistaan Arkeaa ahkerammin.

Opiskelijat seurasivat Arkean siivoojien työpäivää ja havainnoivat siivoojien työn ympäristönäkökulmia. Havainnot purettiin yhteisessä työpajassa, jossa Arkean siivoojat ja asiantuntijat pohtivat ammattikorkeakoulun edustajien johdolla siivoustyön ympäristövaikutuksia ja ideoivat keinoja pienentää niitä. Keskeiseksi kehityskohteeksi nousi siivousliinojen ja moppien pesu ja kuivaus, joka kuluttaa ison osan siivouksen käyttämästä vedestä ja energiasta.

Yhteistyö Turun ammattikorkeakoulun kanssa toi Arkealle arvokasta tietoa siivouksen hiilijalanjäljestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Amk:n opiskelijat ja asiantuntijat tekivät hankkeen aikana laskurin, jolla Arkean on helppo laskea pyykinpesun hiilijalanjälkeä sekä arvioida erilaisten valintojen ja toimenpiteiden vaikutusta siihen.

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa oli hedelmällistä, ja Arkea saikin opiskelijoilta uutta raikasta näkökulmaa ja ideoita siivouspalvelun vastuullisuuskysymyksiin.

Arkea on vuoden 2021 aikana luonut kaikille kolmelle toimialalleen hiilijalanjäljen laskentamallin sekä laskenut pilottikohteiden hiilijalanjäljen.

Lue myös

Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää
Siivouspalvelut

Arkean siivoojien työkaveri Cobotti tehostaa imurointia ja pitää tekstiililattiat puhtaina

Lue lisää
Ekokompassin logo
Uutiset

Arkean kiinteistö- ja siivouspalvelut saivat Ekokompassi-ympäristösertifikaatin

Lue lisää