Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Kauan eläköön Itämeri! – Tänään juhlimme lähimertamme sen omilla antimilla

Kauan eläköön Itämeri! – Tänään juhlimme lähimertamme sen omilla antimilla

Ruokapalvelut

Itämeripäivä innostaa ihmiset nauttimaan arvokkaasta ja ainutlaatuisesta merestä mitä moninaisimmilla tavoilla. Samalla päivän tavoitteena on kiinnittää huomio tekoihin Itämeren puolesta. Arkea juhlistaa päivää yhteistyössä Hailian kanssa tuomalla ruokalistoillemme heidän pikkukalatuotteista valmistettuja ruokia. Pikkukalapastaa nautitaan päivän kunniaksi tänään Turun normaalikoulussa ja Punkalaitumen kouluissa.

Kaikilla meillä on mahdollisuus vaikuttaa Itämeren kuntoon ruokavalinnoilla. Kasvispainotteinen villikaloja sisältävä ruokavalio on Suomen Ympäristökeskuksen mukaan jalanjäljeltään niukin. Jos lautaselle päätyvät villikalat ovat vielä meren antimia, voi valinnan vaikutus olla jopa positiivinen. Villikalojen kalastuksen mukana merestä nimittäin poistuu ylimääräisiä rehevöittäviä ravinteita. Esimerkiksi kilo pyydettyä silakkaa vähentää neljää kiloa levää.

Fiksua ja kotimaista kalaruokaa

Karkkilassa kalaruokien valmistuksen aiemmin tänä vuonna aloittanut Hailia haluaa nostaa kotimaiset merten antimet ansaitsemaansa arvoon. Alkusysäyksenä pikkukalatuotteiden kehittämiselle oli toteamus, että Itämeressä on ylenpalttiset määrät alihyödynnettyä villikalaa. Nykyisten kalasaaliiden alle fileekokoiset silakat eivät ole aiemmin elintarviketeollisuutta kiinnostaneet ja ne ovat menneet haaskuun toisarvoisessa käytössä. Hailian kehittämällä tuotantomenetelmällä saaliiden pienetkin kalat päätyvät fiksuun käyttöön, kun niistä valmistetaan uudenaikaisia kalaraaka-aineita.

Hailian toimitusjohtajan Michaela Lindströmin mukaan villikalojen potentiaalia vähäpäästöisessä ja luonnonvaroja säästävässä ruoantuotannossa ei ole varaa ilmasto- ja ympäristötalkoissa ylenkatsoa.

–Mertemme pikkukalat ovat aivan liian arvokkaita roskakaloiksi. Meidän tehtävämme on valmistaa niistä maittavia ja moneen sopivia raaka-aineita, Lindström kertoo.

Arkean ruokapalvelujen asiantuntija Jani Torkko iloitsee, että pikkukalatuotteiden avulla ympäristöystävällisiä Itämeren antimia voidaan käyttää aiempaa monipuolisemmin, sillä ne taipuvat monille maistuvien ruokien raaka-aineiksi. Hailian tuotteet täyttävät kotimaisen kalan tarvetta – tarpeisiin sopineita kotimaisia vaihtoehtoja on ollut aiemmin rajallisesti.

–Nyt pääsemme vaalimaan kotimaisuutta myös kalaruokien kanssa entistä paremmin, mikä on ollut halunamme koko ajan, Torkko kertoo.

Yhteiskehityksen tulokset vastaavat toiveisiin

Arkealla on erityinen rooli pikkukalojen tarinassa, sillä tuotekehittäjämme olivat ensimmäiset, joille Lindström esitteli ideansa uudenlaisista kalaruoista Hailian toisen perustajan Otto Kaukosen kanssa pari vuotta sitten. Tuosta tapaamisesta on alkanut tiivis yhteistyö, jossa Arkean asiantuntijat ovat päässeet omalla osaamisellaan ohjeistamaan Hailiaa pikkukalatuotteiden kehityksessä.

–Tavoitteemme on vastata ruoan ammattilaisten arjen tarpeisiin ja täyttää ruokailijoiden odotukset herkullisuudesta. Arkea on ollut suureksi avuksi ymmärtääksemme, mitä nuo tarpeet ja odotukset ovat. Nyt tuotteet ovatkin sitten juuri sellaisia, että ne täyttävät Arkean ja sen ravintolavieraiden toiveet, Lindström sanoo.

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2023 Itämeripäivää vietetään 31.8. www.itämeripäivä.fi

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää