Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Maarit, ravitsemusasiantuntija

Maarit, ravitsemusasiantuntija

Arkealaiset

Ravitsemusasiantuntija Maarit Ketolan tietotaito varmistaa, että Arkean asiakkaat saavat ravitsemussuositusten mukaisia aterioita niin päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa, hoivalaitoksissa kuin henkilöstöravintoloissakin.

– Palvelumme piirissä on suuri joukko ihmisiä, joiden terveyteen, hyvinvointiin ja mahdollisesti myös tuleviin ruokavalintoihin voimme vaikuttaa, Ketola pohtii.

Ketola on rakentanut osaamistaan ravitsemusasiantuntijana kattavasti: koulutushistoriasta löytyvät sekä elintarviketieteiden maisterin paperit Helsingin yliopistosta että Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa suoritettu ravitsemusterapeutin tutkinto. Kuopiosta valmistuu laillistettuja ravitsemusterapeutteja ainoana oppilaitoksena Suomessa. Lisäksi Ketola on tutustunut Dublinissa Trinity Collegen kliinisen ravitsemusterapian koulutukseen ja täydentänyt opintojaan liikuntalääketieteen perusopinnoilla sekä Elintarvikealan tuotekehitysasiantuntija -koulutuksella.

Ravitsemussuosituksia ja uusia trendejä

Turun kaupungin ruokapalveluissa Ketola on työskennellyt vuodesta 2010. Alun perin ravitsemussuunnittelijan uuteen toimenkuvaan palkattu Ketola on sittemmin jatkanut Arkeassa monipuolisissa asiantuntijatehtävissä. Ruokapalvelussa työpäiviin kuuluu niin suunnittelua, toiminnan kehittämistä, opastusta kuin koulutustakin.

– Ravitsemussuunnittelijan työn sain aikoinaan aloittaa ”tyhjältä pöydältä”, eli tekemistä ja uusien käytäntöjen luomista oli paljon. Monipuolinen ja vaihteleva työnkuva houkutti silloin hakemaan paikkaa. Nykyisin olen mukana esimerkiksi elintarvikkeiden kilpailutuksessa, ruokalista- ja reseptisuunnittelussa, hankintaprojekteissa sekä ravitsemusasiantuntijana tapaamisissa asiakkaiden kanssa. Lisäksi tuotekehitystiimissä saan tehdä työtä yhdessä muiden tiimiläisten kanssa, Ketola kertoo.

Suunnittelua, hankintaa ja koko tuotekehitystä ohjaavat suurelta osin asiakasryhmäkohtaiset ravitsemussuositukset.

– Meillä on suuri yhteiskunnallinen vastuu tarjota ravitsemussuositusten mukaisia aterioita asiakkaillemme. Tämä on iso kansanterveydellinen asia ja kokonaisuus, jossa meillä kaikilla tekijöillä on tärkeä rooli, niin raaka-aineiden valmistajilla kuin meillä hankinnasta vastaavilla, suunnittelijoilla ja lopputuotteen valmistajillakin.

Kehitystyöhön ja valintoihin vaikuttavat luonnollisesti myös muutkin asiat kuin viralliset suositukset.

– Seuraan aktiivisesti alan trendejä, kuten meneillään olevaa kasvisruokabuumia ja ilmastoon liittyviä asioita, joilla on vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen ja edelleen ruokavalintoihin. Jatkuva asiakaspalaute on myös kehittämisen kannalta tärkeää.

Tiiminä toimiminen työn suola

Tiiminä toimiminen on Ketolalle tärkeää sekä oman että koko työyhteisön kehittymisen ja oppimisen kannalta.

– Ymmärrys moniammatillisuuden ja tiimityön merkityksestä kirkastui minulle hanketyön aikana. Se kirkasti myös omaa ajatusta siitä, että työtä ei voi pelkästään katsoa omien tarpeiden mukaan, vaan on tärkeää ottaa muut ”pelinrakentajat” huomioon, jotta päästään mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Hienoja hetkiä ovat ne, kun kokee olevansa hyödyksi tai kun joku haaste saadaan ratkaistua yhdessä. Toivon, että voin vastavuoroisesti antaa ja jakaa myös omaa osaamistani muille työkavereille.  

Pitkä kokemus ja monipuoliset työtehtävät ovat Ketolan mukaan kerryttäneet kokemusta ja vahvistaneet osaamista ja uskoa itseen.

– Kaikkea ei voi ravitsemusasioissakaan tietää tai osata, mutta aina voi ottaa selvää. Tiedän melko varmasti, mistä asioita kannattaa selvittää. Ruokapalveluissa toimivilla ravitsemusasiantuntijoilla on myös tiivis valtakunnallinen verkosto, mikä on tärkeä tukijoukko. 

Vapaa-aika perheen kanssa

Ketolan perheeseen kuuluvat mies ja 3-vuotias tytär. Vapaa-aika kuluu arkipäiväisiä asioita yhdessä tehden: ulkoillen, ruokaa laittaen, pelaillen ja leikkien.

– Perhe-elämä haukkaa ison osan vapaa-ajasta, mutta nautin siitä paljon. On ilo katsoa, miten kolmivuotias kasvaa ja kehittyy ja oppii uusia asioita. Yritän toki tiristää aikaa myös omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen liikkumalla ja viettämällä aikaa läheisten ja ystävien kanssa. 

 

 

Maarit Ketolan koulutus- ja työtausta

 

 

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää