Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Siivouksesta työkokemusta opiskelijalle

Siivouksesta työkokemusta opiskelijalle

Arkealaiset

Arkean ruoka-, siivous-, kiinteistönhoito-, kunnossapito- ja toimitilapalveluissa työskentelee tänä kesänä yhteensä yli sata kesätekijää. Sopivia työtehtäviä löytyy kaikenikäisille. Eniten kesäapua palkattiin siivous- ja ruokapalveluihin. Suurin osa kesätöistä sijoittuu Turkuun, mutta kesätyöntekijöitä on aloittanut myös Aurassa, Loimaalla, Paimiossa, Paraisilla, Salossa, Säkylässä, Ulvilassa ja Uudessakaupungissa.  

Luokanopettajaksi opiskeleva Karoliina Seittenranta aloitti kesätyörupeamansa Arkean siivouspalvelussa kesäkuun alussa. Karoliinalla ei ollut aikaisempaa kokemusta siivouspalvelusta, vaikka muuta työkokemusta nuorelle naiselle oli ehtinyt jo kiitettävästi kertyä: Hän on työskennellyt hampurilaisravintolassa, myynyt mansikoita, toiminut au pairina sekä työskennellyt kahvilassa. Vaikka siivous on etäällä opettajan työstä, Karoliinasta on tärkeää olla töissä ja kerryttää työkokemusta. Ja oman alan työtä ei kesäisin ole edes tarjolla.

Skype-haastattelu helpotti työnhakua

Arkeasta Karoliina kuuli kaverin kautta, joka oli aikaisemmin työskennellyt yrityksessä. Hakemuksen perusteella hän sai kutsun haastattettuun, joka tehtiin Skypen välityksellä, sillä Karoliina työskenteli keväällä vielä Australiassa.

Karoliina nauttii kesätyössään erityisesti hyvistä työajoista. Siivoustyötä Karoliina kuvaa itsenäiseksi. Vaikka ala oli ihan uusi, tehtäviin oli suhteellisen helppo tarttua. Ensimmäisenä päivänä Karoliina työskenteli yhdessä alan ammattilaisen opastuksessa, mutta sai hyvin pian toimia itsekseen.

– Alussa toki vähän huoletti, teenkö oikeita asioita ja olenko edes oikeassa paikassa, sillä ympäristö oli ihan vieras. Onneksi olen aina voinut kysyä, jos joku asia on mietityttänyt. Parin ensimmäisen päivän jälkeen osallistuin lisäksi yhtiön yhteiseen yleisperehdytykseen, Karoliina kuvailee.

Turvalliset ensiaskeleet uuteen työhön

Arkeassa panostetaan paljon perehdytyksiin ja koulutuksiin. Tavoitteena on työtehtävien lisäksi opettaa kesätyöntekijöille erilaisia työelämätaitoja.

– Pidämme huolta, että perehdytyksiä ja koulutuksia järjestetään riittävästi. Emme opasta vain työtehtäviin, vaan kiinnitämme huomiota myös työelämätaitoihin. Käymme läpi työsuhteen pelisääntöjä ja kerromme, mihin asioihin työssä kannattaa kiinnittää huomiota sekä mihin sitoutuu allekirjoittaessaan työsopimuksen. Näistä tiedoista ja taidoista on varmasti hyötyä myös myöhemmässä vaiheessa elämää, sanoo Arkean henkilöstöjohtaja Nina Marttila.

Myös Karoliina koki yleisemmän perehdytyksen hyödylliseksi.

– Tapasin samalla muita kesätyöntekijöitä ja toimistolla työskenteleviä arkealaisia, vaikka heitä ei tietysti työpäivän aikana näekään. Samalla kuulin enemmän yrityksestä, koska Arkea oli ennestään minulle suhteellisen vieras.

Kesä- ja keikkatyössä on mahdollisuus oppia paljon työelämään varten

– Alan opinnoista tai työkokemuksesta on toki hyötyä, mutta etsimme ennen kaikkea iloisia, reippaita ja toimeen tarttuvia tekijöitä. Etenkin siivouksen parissa on tehtäviä, joissa on helppo aloittaa työelämään tutustuminen, sanoo Marttila.
Siivouspalveluissa on tarjolla tehtäviä, jotka antavat mahdollisuuden kasvaa. Jos on innokas ja halukas oppimaan, tarjolla on nopeasti vaativampia kohteita ja mahdollisuuksia kehittää omaa työtään.  

– Innokkaat tekijät pääsevät esimerkiksi ottamaan haltuun erilaisia koneita, laitteita ja työskentelemään jopa robotin kanssa. Monessa kesätyössä se oma tekeminen ei ole kovin näkyvää. Meillä oman työn jälki näkyy heti. Se tuo vastuuta, mutta toisaalta myös mahdollisuuden kasvaa nopeasti ammattilaiseksi, Marttila sanoo.

Kesän jälkeen siivoustyö sopii hyvin myös keikkatyöksi esimerkiksi opintojen oheen, sillä työajat ovat vaihtelevia ja sovitettavissa opintojen oheen. Niille, jotka ovat alasta kiinnostuneita, tarjolla on mahdollisuuksia kehittyä eteenpäin. Ja vaikka ala ei pidemmän päälle kiinnostaisikaan, se tarjoaa hyvän paikan tutustua työelämään ja oppia uusia taitoja, joita voi hyödyntää myöhemminkin.

– Se on kiva kesäduuni, mutta tosi hyvä homma tehdä myös opiskelun ohella. Työvuoroihin voi hyvin vaikuttaa ja työssä oppii siivoamisen lisäksi elämästä, työstä ja ihmisistä yleensä. Ajattelen rekrytoijana, että kaikki työkokemus on hyvästä työuran kannalta. Ei aina ole oleellista onko se alan töitä, vaan kaikista töistä oppii ja saa uusia kokemuksia elämään, Marttila kertoo.

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää