Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Ikkunanpesutiimin Fidan ja Afrim painavat töitä ramadaninkin aikaan

Ikkunanpesutiimin Fidan ja Afrim painavat töitä ramadaninkin aikaan

Arkealaiset

Keskiviikkona 22.3 alkoi muslimien pyhä kuukausi eli ramadan. Ramadanin näkyvin osa on kuukauden kestävä paasto, eli saum, jonka aikana paastotaan jokaisena päivänä auringonnoususta auringonlaskuun. Tänä aikana ei saa syödä eikä juoda lainkaan.

Arkean Fidan Mulaj ja Afrim Mulaj kertovat, että ramadanin aikana työ ja paasto pitää sovittaa sujuvasti yhteen.

Kosovosta kotoisin olevat veljekset Fidan ja Afrim työskentelevät Arkean ikkunanpesutiimissä. Ikkunoita pestään monipuolisesti Turussa esimerkiksi toimistorakennuksissa, museoissa, kouluissa ja päiväkodeissa, niin sisällä kuin ulkonakin. Tänä vuonna ramadan alkaa juuri ikkunanpesukauden käynnistyessä.

–Joudumme heräämään aikaisin aamulla niin, että ehdimme syödä ja juoda hyvin ennen auringonnousua. Näin työssä jaksaa paremmin. Ramadanin ajankohta siirtyy 12 päivää jokaisena vuotena. Tänä vuonna pyhä ajoittuu onneksi maalis-huhtikuulle, ja se helpottaa, kun ei ole vielä ihan niin valoisaa eikä kesähelle, Fidan ja Afrim kertovat.

Päivän paastoaminen helpottaa lopulta, kun aurinko laskee. Silloin on niin kutsuttu iftar, jolloin keräännytään läheisten kanssa syömään ja juomaan perinteisiä herkkuja.

Kaksikko kertoo, että Arkealla ramadanin ja työn yhteensovittaminen sujuu joustavasti. Monet muslimit pitävät ramadanin aikaa lomia ja myös omiin työvuoroihin voi tarvittaessa vaikuttaa.

–Olemme vielä nuoria, joten meillä kyllä riittää virtaa tehdä työt paastonkin aikana, veljekset naurahtavat.

Arkealla tuetaan työyhteisön monimuotoisuutta ja tasa-arvoa niin, että kaikki tuntevat itsensä osaksi työyhteisöä taustoista ja esimerkiksi uskonnosta riippumatta. Arkealla on vastikään otettu käyttöön opas uusille työntekijöille arabian ja albaanin kielillä. Opas antaa hyviä vinkkejä siihen, miten työt aloitetaan ja miten valmistautua ensimmäiseen työpäivään uuden työntekijän omalla äidinkielellä.

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää