Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Kun siivousala pyyhkäisi mennessään – Urapolku työharjoittelijasta työnjohtajaksi

Kun siivousala pyyhkäisi mennessään – Urapolku työharjoittelijasta työnjohtajaksi

Arkealaiset

Arkean siivouspalvelussa työskentelevän Oili Toivosen ura on edennyt työharjoittelijasta työnjohtajaksi. Viimeisimmän askeleen palveluohjaajasta työnjohtajaksi Oili otti kesän 2021 lopulla, kun hän ryhtyi vetämään Arkean siivouksen erikoisjoukkoja.

–    Vedän kolmen vakituisen henkilön tiimiä, joka keskittyy erikoissiivouksiin. Teemme mm. kuitusiivouksia ja etenkin kesäkaudella ikkunanpesuja sekä perussiivouksia tiettyihin kohteisiin.

Suurin muutos Oilin aikaisempaan palveluohjaajan työhön on se, että aikaisemmin hän työskenteli tietyllä määrätyllä palvelualueella, jossa hän oli tekemissä tietyn ihmisjoukon kanssa. Nyt hän työskentelee tiiminsä kanssa useilla eri Arkean palvelualueilla tehden yhteistyötä yhtiön koko siivouspalvelun organisaation kanssa. 

Esimiesroolinsa lisäksi Oili työskentelee yhdessä tiiminsä kanssa ohjaten ja opastaen käytännössä työkohteissa ja arjen tilanteissa.

–    Rooliani kehitetään edelleen ja itselläkin riittää vielä paljon oppimista ja haltuunottamista. Uudessa tehtävässä aloittaminen on kuitenkin ollut helppoa, sillä työyhteisössä on todella hyvä tuki ja olen aina voinut kysyä apua.

Omaa tiimiään ja sen yhteistyötä Oili kiittelee vuolaasti. 

–    Minulle on tärkeää, että ryhmässä on hyvä yhteishenki ja kaikki pelaa. Kommunikoin todella paljon ryhmän kanssa.

Opintojen aikainen työ vei mennessään

Oili on erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen työhönsä ja urapolkuunsa. Oili opiskeli alun perin ihan toista alaa, mutta opintojen ohessa tehty siivoustyö vei mennessään jo vuonna 2006. Arkealle hän tuli alun perin työharjoitteluun vuonna 2011. Harjoittelu poiki nopeasti vakituisen työn siivoojana ja myöhemmin hän siirtyi palveluohjaajan tehtäviin. 

–    Arkealla on mahdollisuus opiskella, jos vaan omaa kiinnostusta löytyy. Oppisopimuskoulutuksen kautta voi työn ohessa suorittaa tutkinnon ja oppia uutta. Parasta on se, kun juuri opittuja asioita voi heti testata työssä ja ottaa käyttöön.

Siivoustyön erinomaisena puolena Oili näkee sen, että jokainen löytää varmasti itselleen sopivan työn. Arkeallakin on hyvin erilaisia kohteita: terveysasemia, kouluja, julkisia tiloja, hoivakohteita ja toimistoja. Toisille työkaverit ja tiimityö on tärkeitä ja toiset haluavat työskennellä täysin itsenäisesti. Joku haluaa työskennellä aina samassa paikassa ja toinen kaipaa työhönsä enemmän vaihtelua.

–    Erilaista työtä on niin paljon tarjolla, että jokainen varmasti löytää juuri itselleen sopivan tehtävän. Työssä näkee myös oman työnsä lopputuloksen hyvin konkreettisesti. Se on palkitsevaa. Tämän alan työt eivät myöskään tule koskaan loppumaan, Oili kertaa siivousalan hyviä puolia.

Siivousta pidetään usein hyvin raskaana. Oili painottaa, että nykyisin koneita käytetään keventämään työtä niin paljon kuin mahdollista. Näin ollen työ ei ole enää niin raskasta, kunhan vaan ihmiset muistavat tekniikkaa hyödyntää. Oili uskoo, että teknologinen kehitys tulee keventämään siivoustyötä jatkossakin. 

–    Uskon, että tulevaisuudessa koneiden osalta siirrytään isommista yhdistelmäkoneista pienempiin ja kevyempiin laitteisiin. Lisäksi robotiikkaa tullaan varmasti hyödyntämään enemmän. Kaiken kaikkiaan välineet ja aineet ovat vuosien saatossa muuttuneet todella paljon ja keventäneet työtä. Esimerkiksi Arkealla käytössä olevat tarramopit ovat äärimmäisen kevyet ja tykkään itse käyttää niitä. 

Vaikka tekniikka helpottaa, keventää ja kehittää siivoustyötä, yhteen asiaan se ei voi vaikuttaa.

–    Siivoustyössä asiakaspalvelu on aina olennaisessa osassa, sillä työtä tehdään aina asiakkaan tiloissa, Oili miettii.

Lue myös

Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää
Siivouspalvelut

Arkean siivoojien työkaveri Cobotti tehostaa imurointia ja pitää tekstiililattiat puhtaina

Lue lisää
Ekokompassin logo
Uutiset

Arkean kiinteistö- ja siivouspalvelut saivat Ekokompassi-ympäristösertifikaatin

Lue lisää