Siirry pääsisältöön
Arkea  >  Ajankohtaista  >  Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa – uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa – uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin kesäkuussa

Ruokapalvelut

Kesäkuussa julkaistut Pohjoismaiset ravitsemussuositukset perustuvat tutkimusnäyttöön ja muodostavat pohjan niin terveydenhuollossa annettavalle ravitsemusneuvonnalle kuin julkisten ruokapalveluiden järjestämiselle. Ravitsemusasiantuntija Sanna Luoto kertoo puheenvuorossaan, että uusissa pohjoismaisissa suosituksissa on ensimmäistä kertaa huomioitu terveydellisten näkökulmien lisäksi vahvasti myös ympäristönäkökulma eli se, millaisilla ruokavalinnoilla edistetään sekä ihmisten että maapallon terveyttä.

Suosituksen mukaan ruokavalion tulisi olla pääosin kasvispainotteinen, sisältäen runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunoita ja täysjyvätuotteita. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä päivittäin ainakin 500–800 g. Tällä hetkellä vain vajaa viidennes suomalaisista pääsee kasvisten osalta nykyiseen ”puoli kiloa päivässä” -tavoitteeseen.

Palkokasvien käyttö on nykyisellään vielä vähäistä, ja niiden käyttöä suositellaan lisättävän ennen kaikkea ympäristösyistä. Myös perunan käyttöä suositellaan erityisesti ympäristösyistä, mutta se on myös terveydelle eduksi oleva vaihtoehto. Täysjyväviljan käyttöä suositellaan lisättävän niin terveysvaikutusten kuin ympäristöjalanjäljen näkökulmasta. Täysjyvätuotteet ovat myös tärkeä proteiininlähde ja sillä voidaan täten korvata lihan runsasta kulutusta.

Suosituksen mukaiseen ruokavalioon tulisi sisällyttää myös runsaasti kalaa ja pähkinöitä. Kalaa suositellaan käytettäväksi 300–450 grammaa viikossa vastuullisesti pyydettyä kalaa suosien. Vähärasvaisten maitotuotteiden käyttöä suositellaan ympäristönäkökulmasta katsottuna kohtuullistamaan.

Punaisen ja prosessoidun lihan, siipikarjan sekä paljon suolaa, sokeria ja rasvaa sisältävän prosessoidun ruoan käyttöä tulisi suositusten mukaan vähentää. Terveyden kannalta punaista lihaa tulisi käyttää enintään 350 grammaa viikossa, ympäristön näkökulmasta vielä tätäkin vähemmän. Suositus on lähes kolmanneksen vähemmän kuin nykysuositus ja vaatii paljon työtä toteutuakseen. Lihavalmisteita, joissa on runsaasti suolaa ja kovaa rasvaa, tulisi käyttää mahdollisimman vähän. Huomioitavaa on, että punaista lihaa ei suositella korvattavan vaalealla lihalla, vaan palkokasveilla ja vastuullisesti pyydetyllä kalalla.

Nyt julkaistujen pohjoismaisten ravitsemussuositusten pohjalta tullaan päivittämään myös suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka on tarkoitus julkaista ensi vuoden aikana. Niissä huomioidaan pohjoismaisten suositusten lisäksi suomalaisten kansalliset ominaispiirteet, kuten ruokakulttuuri ja kansansairaudet.

Jäämme Arkealla mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisia asioita kansallisissa suosituksissa tullaan painottamaan ja miten ne meille ruokapalveluissa näyttäytyvät. Se on kuitenkin varmaa, että ne tulevat haastamaan ja kannustamaan meitä luomaan ja tuomaan ruokalistoille uudenlaisia ruokia ja reseptejä, joiden avulla pääsemme yhdessä kohti kasvipainotteisempaa ja ekologisempaa ruokavaliota.

Sanna Luoto, ravitsemusasiantuntija, Arkea

Lue lisää

Nordic Nutrition Recommendations 2023

Lue myös

Uutiset

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi Alltimen ja Arkea Oy:n liiketoimintakaupan

Lue lisää
Uutiset

Arkea Oy myy kiinteistö- ja siivouspalveluliiketoiminnot Alltime Kiinteistöpalvelut Oy:lle

Lue lisää
Ruokapalvelut

Arkea on mukana ilmastokestävässä ruokahankkeessa

Lue lisää